декември 5, 2023

10 луѓе застрелани во трговски центар во Колумбија, Јужна Каролина

Во инцидентот, кој се случил околу 14 часот локално време, нема загинати. Но, 10 луѓе беа погодени од огнено оружје, а осум од нив беа пренесени во околните болници. Од нив, двајца се наведени во критична, но стабилна состојба, а шест во стабилна состојба, изјавија властите на брифингот со новинарите неколку часа подоцна. Жртвите биле на возраст од 15 до 73 години. Други две лица се повредени во „стампедо“ од случајни минувачи кои трчале за да се спасат.

Утврдено е дека најмалку три лица носеле огнено оружје во трговскиот центар, а најмалку еден од нив всушност пукал од оружје, рекоа властите. Три лица се приведени во врска со пукањето.