септември 27, 2023

Шпанија ќе ја признае Западна Сахара како автономен регион

Мароко ја смета Западна Сахара за своја, но движењето за независност поддржано од Алжир бара суверена држава. Со години повеќето земји, вклучително и Шпанија, се залагаа за референдум за независност за да се одреди нејзината судбина.

Мадрид во петокот му соопшти на Рабат дека го смета својот предлог за автономија за Западна Сахара како „сериозен, веродостоен и реален“, потег што се очекува да помогне да се закрпат заладените односи меѓу двете земји.

Промената на позицијата – предводена од Социјалистичката партија на Санчез – беше изненадување за помалиот партнер на коалициската влада, крајната левичарска партија Подемос, која го критикуваше потегот. Ним им се придружија спротивставени гласови од експерти, медиуми и невладини организации.

Во последниве години, изгледите за референдум за независност се намалија, па дури и Обединетите нации престанаа да се повикуваат на гласање, говорејќи да бараат реално, заемно прифатливо решение засновано на компромис.

„ЕУ ја потврди својата поддршка за напорите на генералниот секретар на ОН за „праведно, реално, прагматично, трајно и взаемно прифатливо политичко решение за прашањето на Западна Сахара“, изјави портпаролот на новинарите во понеделникот.

Односите меѓу Шпанија и Мароко се заладија минатата година, откако Мадрид го призна лидерот на независноста на Западна Сахара на медицински третман користејќи алжирски документи.

Како очигледна одмазда, Рабат потоа се чинеше дека ги релаксира граничните контроли со Сеута, шпанска енклава во северно Мароко, што доведе до прилив од најмалку 8.000 мигранти, од кои повеќето подоцна беа вратени.

Како резултат на промената на позицијата на Шпанија, Мароко ќе го врати својот амбасадор во Мадрид, а Алжир, стратешки партнер на Шпанија како главен снабдувач со гас, го отповика својот претставник на консултации.

Европската комисија го поддржа новиот став на Шпанија за судбината на Западна Сахара како автономен регион на Мароко, поддржувајќи ја ненадејната промена на тактиката на владата на Педро Санчез, која наиде на многу домашно противење, пренесува Ројтерс.

-Европската унија го поздравува секој позитивен развој меѓу нејзините земји-членки и Мароко во нивните билатерални односи, што може да биде само од корист за имплементацијата на евро-мароканското партнерство“, рече Набила Масрали, портпаролка на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Жосеп Борел.