септември 27, 2023

Ченто: 5 години затвор за упад во Капитол Хил, 18 за во македонското Собрание

Највисоката казна за упадот во Капитол Хил засега е над 5 години додека за 27 април за упадот во македонското Собрание казните се драконски, за истото дело најниската казна е 7 годни а највисоката над 18 години. Фб страната Слобода за Јане Ченто сподели видео во кое се прави споредба помеѓу казните за упадот во македонското Собрание и за упадот во Капитол Хил во САД каде што имаше и загинати. Во македонскиот случај кфалификацијата на делото како тероризам има политичка позадина се вели во видеото, во САД иако Бајден демонстрантите ги нарече терористи сепак судот не ги суди за тероризам туку според делото. Претходно и адвокатот на обвинетите Сашо Дуковски рече дека казните за 27 април беа драконски за да се исплаши народот .

https://www.facebook.com/slobodazacentojane?cft[0]=AZWz1OI9v_vcInrxDoMty2QD86pgxBxw7kudPWi1iwzpf-yPafpRCb731q2OKuhqMB5a9UcsamxH0xmiuAvkMbSXe6H3Wq4flQd-aBvlkeU93wfyNtmuNZl3TEYuoS9ZCxZlvebLB6aL43SFDoMyydCKE_FUioAXTlYTK_nowMUwQg&tn=%3C%3C%2CP-R