септември 26, 2023

Црна Гора и се извини на Русија за погрешно известување за прекин на дипломатските односи

Црногорското Министерство за надворешни работи се извини на Твитер за претходното известување за прекинот на дипломатските односи со Русија.

„Им се извинуваме на јавноста за тешката грешка во извештајот објавен претходно, во кој погрешно се објави дека голем број ограничувања се ставени на дело, наместо само да се споменат“, се вели во соопштението на прес-службата на Министерството во вторникот вечерта.

Во понеделникот, руската амбасада во Црна Гора за ТАСС изјави дека е испратена нота до Министерството за надворешни работи на земјата во која се бара појаснување за твитот каде што црногорското Министерство за надворешни работи соопшти дека ги прекинува дипломатските односи со Русија. Претходно во понеделникот МНР објави изјава на министерот за надворешни работи Дорде Радуловиќ кој најави прекин на дипломатските односи со Русија, но твитот беше отстранет неколку часа подоцна. Според извештајот, Радуловиќ ги повикал црногорските државни институции да ги спроведат „ограничувањата наметнати од владата против Русија“ на состанокот за употребата на антируски санкции поради конфликтот во Украина. Министерството за надворешни работи на републиката го коментираше твитот со објавување список на мерки наредени од владата, вклучително и „раскинување на дипломатските врски, целосно или делумно прекинување на економските односи“, како и за контакти меѓу логистиката, поштенските и други на двете земји. услуги. На списокот се најдоа и воено ембарго, ограничувања за влез, инвестиции, примање плаќања и други санкции. По коментарите на некои корисници кои прашуваа дали земјата ги прекинала дипломатските контакти со Русија или не, прес-службата на црногорското Министерство за надворешни работи ја отстрани објавата на Твитер.

Извор: TASS