септември 27, 2023

Цел свет има недостиг на храна а земјоделците нема каде да ја продадат зелката

Во цел свет има недостаток на храна, и двојно повисоки цени, а земјоделците во струмичко нема на кој да ја продадат зелката, реакција од опозициската партија во врска со вчерашните протести на земјоделците од Струмичко.

Цените на ѓубривата се поскапи и за 300%, горивото е поскапо и за 70% во однос на лани, со тоа самото производство на зелка е двојно поскапо, но откупната цена наместо ланската 35 денари е 15 денари.

Што прави Николовски како министер во МЗШВ, и зошто не ги посети државите каде има недостаток од раноградинарски производи? Зошто не направи конекции за македонските трговци и не отвори нови пазари? Или е зафатен со расправии со новинари?

Неприфатливо е во ек на глобална криза за храна, да увезуваме скапа храна ј репроматеријали, а нашата храна да не може да се извезе зошто власта е неспособна. Николовски исто како што отиде во Србија да договара пченица за реекспорт, да отиде и да договори откуп на зелка и други раноградинарски култури.

Незадоволството кај земјоделците е оправдано, и тие со моменталните политики на владата и нејзината неспособност се доведени до раб на опстанок.