септември 27, 2023

Украинците на крајот од американските списоци за евакуација на ранетите

Формулари за евакуација

Украинците – најниската категорија во американските формулари за евакуација на ранетите

МАРИУПОЛ, 30 мај – РИА Новости. На заробените позиции на вооружените сили на Украина и милитантите на националистичкиот баталјон Азов, во Волноваха и во индустриската зона на фабриката Азовстал во Мариупол, пронајдени се американски формулари за евакуација на ранетите од бојното поле, според кои Украинците треба да бидат спасени последни, јавува дописникот на РИА Новости.

Во согласност со пронајдениот формулар за евакуација, пациентите се поделени во пет категории: првата е американската војска, потоа граѓаните на оваа земја (САД), а потоа воените лица кои не се американски. Списокот го затвораат лица кои не се државјани на САД и воени затвореници.
Градацијата на евакуираните според државјанството ги следи традиционалните одредби на американската армија. Тие, особено, се наведени во претходно пронајдениот „Тактички прирачник на командантот на американскиот маринци бр. MCRP 3-30.7“. Овој документ го дефинира следниот стандард за приоритет на евакуираните:

      1. Државјани на САД

      2. Странски членови на американски семејства;

      3. Странски персонал на американски институции и фирми,      

4. Државјани на трети земји.

Обрасците за барање за евакуација се направени на отпорни пластични материјали. Тие се зашиени во посебни тетратки. Покрај формуларот за барање за евакуација, тетратката содржи кратки упатства за употреба на воена теренска медицина, во согласност со американскиот стандард за тактичка борбена нега на жртви (TCCC). Овие материјали беа доставени во Украина како компоненти на комплет за прва помош на терен.
Тетратките пронајдени во заробените позиции на украинските војници се произведени во Соединетите држави од North American Rescue, LLC. Ова е официјалниот снабдувач на тактичка медицина за потребите на Пентагон. Медицинските помагала произведени од неа се пронајдени во Мариупол и Волноваха.

Извор: Риа Новости
Препратка: https://ria.ru/20220530/ukraintsy-1791632872.html