декември 5, 2023

Украина: може да не влегуваме во НАТО, отворени сме за друг модел

Украина не е подготвена да прави компромис за нејзиниот територијален интегритет во разговорите со Русија, но е отворена за дискусија за „не-НАТО модели“ за нејзината иднина, на поширок форум, изјави еден од нејзините преговарачи за Фокс њуз, јавува Ројтерс.

Украина се залага за членство во Европската унија и во НАТО, на што Москва се спротивстави.

Рускиот претседател Владимир Путин го наведе потенцијалното членство на Украина во НАТО како доказ за она што тој го прикажува како агресија на НАТО кон Русија.
„Одговорот што го добиваме од земјите на НАТО е дека тие не се подготвени ниту да разговараат за тоа да бидеме во НАТО, не за следниот период од пет или 10 години“, рече преговарачот Дејвид Арахамиа во забелешките објавени доцна во сабота на веб-страницата Фокс њуз.

„Подготвени сме да разговараме за некои модели кои не се членки на НАТО. На пример, може да има директни гаранции од различни земји како САД, Кина, Велика Британија, можеби Германија и Франција. Отворени сме да разговараме за такви работи во поширок круг, не само во билатералните разговори со Русија, но и со другите партнери“.

Преземено од Вечер