декември 2, 2023

Украина гледа од Македонија дека влезот во ЕУ оди преку НАТО

Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev speaks during a meeting with members of the Security Council in Moscow on February 21, 2022. - Russian President Vladimir Putin said on February 21, 2022, he would make a decision "today" on recognising the independence of east Ukraine's rebel republics, after Russia's top officials made impassioned speeches in favour of the move. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP)

На Украина сега ќе и биде тешко да влезе во Европската унија без согласност на НАТО како „повисок партнер“ и без членство во оваа алијанса, изјави поранешниот руски претседател, Дмитриј Медведев. Нашиот став им е познат на Украинците: ако постои таква желба, придружете се, би било чест да ни биде понудено членство. Се чини дека и Европејците сега навистина ја сакаат Украина, рече заменик-претседателот на Советот за безбедност на Руската Федерација.

Има само еден проблем: искуството од последните години со Црна Гора и Македонија покажува дека влезот во ЕУ се случува само преку НАТО – рече Медведев.
Брисел во целина е под команда на Вашингтон, иако Брисел не сака да го признае тоа. И затоа се поставува прашањето: што е со ЕУ без членство во НАТО? Без согласност на „постариот“ партнер и приклучување кон Алијансата? Нема одговор – рече тој.