декември 2, 2023

Турција започна нова прекугранична операција против ПКК во северен Ирак

Турскиот министер за одбрана Хулуси Акар најави нова кампања против терористичката група ПКК, велејќи дека воената операција „продолжува успешно како што е планирано“.

Акар рече дека турската војска била поддржана од хеликоптери АТАК, беспилотни летала и вооружени дронови, додавајќи дека „нашата артилерија ги погоди целите со целосна точност“.

„Досега нашата операција продолжува успешно според планираното. Целите поставени во првата фаза се постигнати“.

ПКК е на листата на терористички организации од Турција, САД и Европската унија и според нив е одговорна за смртта на најмалку 40.000 луѓе, вклучувајќи жени, деца и доенчиња.