декември 2, 2023

САД ѝ го забрани доларот на Русија?

САД забрани извоз, реекспорт, продажба или снабдување со банкноти деноминирани во американски долари во Русија. Со тоа го засили економскиот притисок врз Русија поради војната во Украина.
Ова е проблем за Русија, која е главен извозник на нафта, бидејќи повеќето договори за нафта се прават во американска валута.
На 2 март и Европската унија го забрани извозот и увозот на евро банкноти во Русија. Исклучок беше направен само за поединци кои пристигнуваат во Русија, дипломатски претставништва и меѓународни организации со правен имунитет