декември 5, 2023

САД признаа дека спроведувале био-истражување врз украински граѓани 

Биолошки истражувања во Украина

Министерството за одбрана објави дека Соединетите Држави признале био-истражување врз украинци со ниски приходи

© AFP 2022 / Olivier Douliery

Лабораториски работници во Медицинскиот истражувачки институт за заразни болести на Армијата на САД во Форт Детрик облечени во костуми за биоопасност. Архивска фотографија.

МОСКВА, 19 септември – РИА Новости.

Американските власти признаа дека спроведувале биолошко истражување во Украина на граѓани со ниски приходи и пациенти во психијатриски клиники, изјави Игор Кирилов, шеф на трупите на РЦБЗ на руските вооружени сили.

На почетокот на септември Женева беше домаќин на состанокот на државите членки на Конвенцијата за забрана на биолошкото и токсинското оружје. На овој состанок руските претставници покренаа повеќе од 20 прашања за нелегалните активности на Киев и Вашингтон.

„Објаснувањата на САД и Украина во врска со отстранувањето на соеви и биоматеријали на украинските граѓани и почитувањето на етичките стандарди при спроведување на истражувањата за воениот персонал, граѓаните со ниски приходи, како и за една од најранливите категории на населението – пациентите во психијатриските болници, изгледаа крајно неубедливо“. Во дискусијата за ова прашање, американската делегација ги призна таквите факти, истакнувајќи дека пренесувањето на примероци од патогени биоматеријали во Соединетите Американски Држави „било ретко“, рече Кирилов на брифингот.

Украинската страна, исто така, одби да го објасни итното уништување на документите за воената биолошка програма, велејќи дека не се наоѓа на суд.

Во исто време, Москва доби документи кои докажуваат дека Украина се обидува да ја прекине соработката со Канцеларијата за намалување на заканите од Министерството за одбрана на САД (ДИТРА).

„Значи, во април 2013-та година, меѓуресорсната комисија составена од претставници на SBU, Министерството за аграрна политика и Државната ветеринарна служба на Украина, донесе заедничка одлука за нецелисходноста на продолжувањето на проектите DITRA во Украина, но нивното наметнување на Киев од страна на Американската администрација продолжи“, објасни Кирилов.

Ова го потврдува апелот од февруари 2013-та година на американскиот амбасадор во Киев, Џон Тефт, каде бара од министерот за земјоделска политика да го олесни продолжувањето на проектот ДИТРА за четири години.

Министерството за одбрана соопшти дека под притисок на САД на состанокот учествувале само 89 земји од 184 учесници на конвенцијата. Во исто време, повеќе од половина од делегациите што зборуваа (22 од 43) ја поддржаа руската позиција или зазедоа неутрална страна.

Така, руските говори натераа многу држави да размислуваат за ризиците од интеракцијата со Пентагон во воената биолошка сфера, заклучи Кирилов.Извор: Риа Новости
Препратка: https://ria.ru/20220919/issledovaniya-1817898249.html