септември 27, 2023

Русија треба со Европа, опасно е да оди со Кина

Русија е голема сила, не треба да и се дозволи конечно да се доближи до Кина, изјави француската претседателска кандидатка, лидерката на десничарската партија Рели Национален , Марин Ле Пен.

„Верувам дека Русија е голема сила. И не би сакал конечно да се обедини со Кина. Како што рече Емануел Макрон , зближувањето на Русија и Европа е важен услов за обезбедување на безбедноста на нашиот континент и нашата нашата земја“, изјави Ле Пен вчера за France Bleu .

Францускиот претседателски кандидат во вториот круг од изборите следната недела, смета дека сојузот на Москва и Пекинг може да стане главна опасност на 21 век.

Неопходно е да се употребат сите дипломатски средства „за да се обезбеди Русија, најголемата земја во светот, да не се приближи до Кина, најнаселената земја во светот“, рече Ле Пен.