септември 26, 2023

Русија бара НАТО да ги напушти Романија и Бугарија


Москва побара од НАТО гаранции дека повеќе нема да се шири и дека ќе се врати на своите граници од 1997 година, пишува Ројтерс.

На прашањето што би значело тоа за Бугарија и Романија, кои се приклучија на НАТО по 1997 година, Министерството соопшти дека Русија сака сите странски трупи, оружје и друга воена опрема да се повлечат од тие земји