септември 27, 2023

Раст на цените на нафтата и пченицата

Цената на барелот нафта на лондонскиот пазар изнесува 113 долари, што е нов раст од околу 1 отсто, во однос на вчерашниот ден. Во пораст е и цената на барел нафта на американскиот пазар и изнесува 108 долари, што е раст од околу 1 отсто во однос на претходните денови. Пред само десет дена барел се продаваше по цена под 100 долари.

Цената на пченицата од утрово е зголемена и изнесува 1.128 долари за тон, што е раст од речиси 3 отсто во однос на вчерашниот ден. Цената на пченката е 813 долари за тон, што е зголемување од околу 3 отсто.Фјучерсите на пченката во Чикаго за првпат по речиси една деценија надминаа 8 долари за бушел, приближувајќи се на рекордно високо ниво. Ова е највисокото ниво од септември 2012 година.