декември 2, 2023

Прв извештај на западен медиум, Украинците користат касетни бомби

Украинската армија, наводно, употребила касетни бомби во селото Хусаривка уште во Март, според извештајот на NY Times – првото тврдење на западните медиуми дека Киев користел муниција, што Меѓународниот кривичен суд го смета за воено злосторство.

Репортерите открија дека околу 11 унци ТНТ биле пронајдени во фрагменти од муниција, кои зад себе оставаат ефективни нагазни мини од недетонирани делови.

Касетната муниција – класа на оружје што се состои од ракети, бомби, проектили, минофрлачки и артилериски гранати – се расцепуваат среде воздухот и пуштаат помали бомби на широк простор. Опасноста за цивилите останува значајна се додека неексплодираната муниција не биде лоцирана и соодветно отстранета од експерти.

Касетните бомби беа широко осудени од експертите за човекови права за нивната неселективна закана за цивилите и забранети со конвенција од 2010 година потпишана од над 120 земји. Конвенцијата за касетна муниција, која стапи на сила во 2010 година, ја забранува нивната употреба поради неселективна штета што оружјето може да им ја нанесе на цивилите: Хуманитарните групи забележаа дека 20 проценти или повеќе од противпешадиската подмуниција не се активираат при удар, но сепак можат експлодираат подоцна ако се подигнат или ракуваат со нив.