декември 5, 2023

Прашината од бомбите и експлозиите во Украина – ќе дојде на Балкан

Ветерот ќе помине над Украина и заедно со облаците ќе донесе прашина од бомбите и ракетите во таа земја.

Високиот циклон што ќе се формира на подрачјето на Црното Море во наредните денови ќе создаде источни и североисточни струи на ветер, во кои ќе циркулира влажен и студен воздух и заедно со облаците ќе донесе прашина од бомбите и ракетите во таа земја.

Имено, метеорологот Иван Ристиќ вели дека како што во Србија се случуваат „црвени дождови“ поради сахарскиот песок што го носи ветерот што доаѓа од пустината, така и прашината од бомбите од Украина ќе стигне до Србија.

„Сè што оди во атмосферата, како што е прашината од експлозија на бомба, се движи кога воздухот е влажен“, објаснува тој.

Имено, влажните облаци кои ќе поминат над Украина се однесуваат речиси како сунѓер и „собираат“ нечистотии во воздухот, пренесува Блиц.

– Циклонот почна да се формира во саботата, а во наредните десет дена ќе имаме струи претежно од тој правец. И кај нас доаѓа се што оди на висина од 500 до 1.000 метри – вели Ристиќ.

За работите да бидат покомплицирани, прашината низ овие струи може да заврши над Србија за помалку од 10 часа.

Ристиќ вели дека слична временска ситуација била и кога експлодирала нуклеарната централа во Чернобил, по што пристигнале опасни честички.

– Важно е само да нема радиоактивност. Затоа сите се плашат од нуклеарна војна. Бидејќи бомбата убива луѓе на неколку километри, но радиоактивноста потоа се шири понатаму – објасни тој.

Сепак, тврди Ристиќ, честичките што доаѓаат од оружјето во Украина не треба да бидат опасни по животот на граѓаните.

– Важно е само да нема радиоактивност – вели тој и додава дека овие честички се спуштаат во вид на врнежи.

https://vesnik.com/node/244674Prezemeno od Vesnik