септември 27, 2023

Почитувани мои пријатели, роднини, колеги и најблиски…Утре е Денот на АРМ – 18_ти август.

Фејсбук статус на Игор MC Јакимовски

Во 1943 година токму на 18ти август на Славеј Планина е формиран баталјонот Мирче Ацев како прва регуларна воена единица на Македонија во согласност со традициите на Разловечкото, Македонското (Кресненско) и Илинденското востание.

Имено, баталјонот се формира со наредба на Штабот на II оперативна зона, а го сочинувале борци од одредите „Даме Груев”, „Димитар Влахов” и други од подрачјето на Западна Македонија.

Токму тој историски датум е роденденот на АРМ, а утре ќе го славиме по 28ми пат.

За мене мојата АРМ е свето нешто и длабоко врежано во мојата душа и срце и затоа овој статус го пишувам во предвечерјето на одбележувањето на овој наш прекрасен и заеднички роденден.

И понатаму АРМ според сите анкети е на врвот кај граѓаните на Македонија кога станува збор во вербата кон оваа институција.

Кога својот народ те сака и верува во тебе највеќе, со гордост си ја повторуваш твојата дадена заклетва :

„Се колнам дека ќе ги бранам слободата, сувереноста, самостојноста и територијалниот интегритет на Република Македонија. Дисциплинирано, совесно и одговорно ќе ги извршувам обврските и должностите како бранител на мојата татковина Република Македонија и ќе се борам за нејзината слобода и чест”.

30 години во војничката чизма.

25 години во АРМ како питомец и старешина.

20 години како офицер во служба на својата АРМ.

ДА ЖИВЕЕ АРМ !!!

ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА !!!