септември 27, 2023

Планот се спроведува. Кисинџер, Никсон и Октомвриската војна.

Одкако египетскиот предстедател Саддат ги напуштил добрите советско египетски односи во Декември 1972 година се свртел кон Америка и тука веќе паѓа во пајажината на Кисинџер. Кој по договорот од Солени бањи во Шведска во мај 1973 година ќе започни со тајно убедување на Египјаните дека воена интервенција е решението за враќањето на Синај во рамките на Египет кој бил одземен од Израел во 1967.

Нормално Египјаните паднале на ова одкако претходно до заби се вооружале со оружје од ССР и на 6 Октомоври ќе нападне на Синај каде ќе ги збришат израелските единици во рок од 2 часа. Само во првите денови Египјаните ќе соборат преку 107 израелски авиони со помош на советски пво системи. Ова ќе предизвика паника во Израел кој ќе се обратат за воена помош од САД. Тие на ова ќе одговорат позитивно и ќе започнат да пристигаат големи количини на оружје со кој ќе му овозможи на евреите да ја продолжат војната. Особено пресвртница ќе биди кога токму Израелците ќе ја пробијат египетската одбрана и ќе се префрлат во Египет и тргнат со тенковите на Каиро. Тогаш Саудискиот крал наговорени од советници Американци ќе воведи нафтено ембарго. Ова ќе предизвика и другите арапските држави да воведат ембарго и до крајот на ноември 1973 цената на барел нафта ќе стигни од 3 долари до 6 долари, до 1974 ќе стигни до 9 долари и за да до крајот на 1974 еден барел се продава за 12 долари или како што предвидел Кисинџер во 1973 зголемување на нафтата за 400 проценти и таа вредност на зголемување од 400 проценти се задража ден денеска.

Бидејќи Саудскиот крал ќе одбива да го прекини ембаргото во 1974  Кисинџер ќе биди јасен дека во спротивно Америка ке го нападни кралството Кувајт и Саудсика Арабија и дека за Кувајт му се потребни 2 бригради додека за Саудиска Арабија две дивизии.

Поради оваа закана ембаргото е кренато и и прифатено продажба на нафта за долари но и продажба на американско оружје за Саудиска Арабија за сметка за шириње на вахабизмот во останатите сунитски исламски држави.

И со ова започнува ерата на ПЕТРО ДОЛАРИТЕ.

Текстот ни е пратен од наш подржувач и оригиналниот може да се види на следната препратка

https://www.facebook.com/kocovgoce