декември 5, 2023

Пентагон финансира лаборатории во Украина

„Можам да ви кажам недвосмислено дека нема офанзивно биолошко оружје во украинските лаборатории со кои се вмешани САД“, рече Дебора Розенбаум, помошник секретар за одбрана за програми за нуклеарна, хемиска и биолошка одбрана, пред Претставничкиот дом на вооружените служби. поткомитет. Официјален Пентагон изјави во Конгресот дека нема „офанзивно“ биолошко оружје во ниту една од десетиците лаборатории поврзани со САД во Украина

Од своја страна, САД тврдат дека програмата во Украина и другите поранешни советски држави има за цел да ја намали заканата од биолошкото оружје останато од Советскиот Сојуз. И покрај тоа што ја минимизираа заканата од лабораториите, претставниците на Пентагон, исто така, предупредија дека тие сè уште може да содржат биооружје од советската ера,
Пентагон финансира лаборатории во Украина преку агенцијата за намалување на одбранбените закани (DTRA). Според информативниот лист на Пентагон објавен минатиот месец, од 2005 година, САД „инвестирале“ 200 милиони долари во „поддршка на 46 украински лаборатории, здравствени установи и дијагностички локации. Москва ја обвини Украина дека спроведува вонредно чистење на тајната програма за биолошко оружје финансирана од Пентагон кога Русија изврши инвазија. Светската здравствена организација соопшти дека ја советувала Украина да ги уништи „патогените со висока закана“ околу времето на инвазијата. Роберт Поуп, директорот на Програмата за намалување на кооперативните закани на DTRA, изјави за атомските научници во февруари дека лабораториите може да содржат советско биооружје и предупреди дека борбите во Украина може да доведат до ослободување на опасен патоген.
Администрацијата на Бајден се обиде да ја прикаже секоја загриженост за лабораториите како „руска пропаганда“. Кога ова прашање привлече поголемо медиумско внимание, официјалните лица на Бајден почнаа да ја обвинуваат Москва за заговор за употреба на хемиско или биолошко оружје.