септември 27, 2023

Пари: Германија губи 220 милијарди ако се откаже од руските гас и нафта

Германија би можела да загуби 220 милијарди евра од економското производство во следните две години доколку рускиот гас веднаш биде прекинат. Тоа е според заедничката економска прогноза, наречена Гемајншафтсдиагнозе извештај, објавена во средата од економските институции кои го советуваат Берлин.

Најголемата европска економија се најде под зголемен притисок да го забрани увозот на руска енергија поради извештаите за руските злосторства во Украина. Но, Германија во голема мера се потпира на рускиот гас, кој сочинуваше 55 отсто од увозот на гас на Германија во 2021 година и 40 отсто од нејзиниот увоз на гас во првиот квартал од 2022 година, објави Ројтерс. Непосредно ембарго за снабдување со руска нафта и гас ќе ја доведе Германија во „остра рецесија“ со 6,5% удар на нејзиното годишно економско производство, според извештајот на Гемајншафтсдиагнозе.

„Одлуката да станеме независни од руските испораки на суровини најверојатно ќе остане валидна дури и кога воената и политичката ситуација повторно ќе се смири“, се вели во извештајот, според Блумберг. „Тоа значи дека дел од снабдувањето со енергија и енергетско интензивната индустрија мора да се преуреди“.

линк до целиот текст во Пари https://pari.com.mk/germanija-bi-mozela-da-zagubi-220-milijardi/?fbclid=IwAR0o61qFOs_6tZ2JRo0gXKkXRXCWoy2TYXdIs6pS2ZR3PKImCBdRqKJm2TQ