јуни 10, 2023

Папата се извини на канадските староседелци за злоставувањата во школите

Папата се извини на канадските староседелци за злоставувањата во школите. Папата се извини седум години откако Комисијата за вистина и помирување побара директно од Ватикан да се извини за улогата на Католичката црква во културниот геноцид на над 4000 домородни школски деца, пишуваат некои од медиумите во регионот.
Претставниците на домородците на состанокот побарале репарации, враќање на земјиште и додатна помош во потрагата по необележаните гробови.
За репарации и враќање на земјиште сонуваат и некои други староседелци. Во контекст на ова дали ќе дојде ред и нашите од Егејска да добијат од Грција репарации за одземените имоти и враќање на земјиштето и имотите. Во 21 век се уште има и во Европа и други домородни народи кои биле прогонувани без можност да се вратат во своите домови.