јуни 10, 2023

ОН ќе дебатира за предлогот за ограничување на правото на вето на постојаните членки на Советот на безбедност

Од 1946 година, ветото беше искористено 295 пати, од кои 143 беа искористени од Москва. (Архива на АФП)

Обединетите нации ќе се состанат за да дебатираат за предлогот на Лихтенштајн, поддржан од 50 земји, вклучително и Соединетите Американски Држави, со кој ќе се ограничи употребата на ветото на пет постојани членки.

Лихтенштајн треба да го свика Генералното собрание на ОН (UNGA) за да дебатира за нацрт-резолуцијата – поддржана од Соединетите држави – со која се бара од петте постојани членки на Советот за безбедност да ја оправдаат нивната употреба на ветото. Старата идеја која има за цел да ги натера постојаните членки на Советот за безбедност да ја намалат употребата на нивните овластувања за вето, таа беше оживеана со неодамнешниот напад на Русија врз Украина. Правото на вето на Москва и овозможи да ги парализира активностите во Советот за безбедност, кој треба да интервенира во такви конфликти како гарант на глобалниот мир, како што е дефинирано во Повелбата на Обединетите нации. Предлогот на Лихтенштајн, ко-спонзориран од околу 50 земји, вклучително и Соединетите држави, но, значително, ниту една од другите четири постојани членки на Советот за безбедност – Русија, Кина, Франција и Велика Британија – не треба да биде предмет на претстојното гласање. според дипломатите. Советот за безбедност има и 10 непостојани членки, кои немаат право на вето. Текстот на предлогот, до кој дојде новинската агенција АФП, предвидува свикување на 193-те членови на Генералното собрание „во рок од 10 работни дена од ставањето вето од страна на една или повеќе постојани членки на Советот за безбедност, за да се одржи дебата за ситуацијата за која беше дадено вето“.