декември 2, 2023

Никсон, Кисинџер и договорот од Салтошбаден 1973

Имено кога Никсон ја презема власта во Америка во 1969 година незнаејќи дека веќе Америка е ослабнета од војната за златниот долар со Франција, тој ќе се обиди доларот да го продава по 41 долар по унца но се тоа ќе пропадни и при тоа во 1970 година доларот ќе дојди на ниво да не се користи повеќе како средство за купување на злато. Бидејќи повеќе никој не сакал долари почнале да ги одбегнуваат за трговија за стоки па дури русите почнале продажба на нафта во размена на стоки. Исто така многу држави од третиот свет барале доларите да му се вратат во злато. Ова доста ќе го падне прозиводство во Америка бидејќи веќе никој не тргува со американска стока и ќе предизвика инфлација и невработеност. За да го спречат овој пад на американската економија Никсон и неговата администарција во 1971 година прави замрзнување на стоките да одат нагоре но и забранува користење на доларот за размена за злато а со тоа направил заробување на голема количина на злато од земји од третиот свет кој го чувале златото во американските банки т.е. направил еден вид на грабеж. Ова ќе предизвика голем револт во остатокот од светот и ќе почнат да ја избегнуваат Америка за пласман на нивните стоки бидејќи меѓу грабежот на златото тие требало стоките да ги продаваат по вредности одредени од Америка. Оваа постапка ќе предзвика пад на економијата на Америка и недостаток на стоки. Поради таа причина, Никсон и Кисинџер ќе заминат во НР Кина во 1972 и ќе воспостават односи со НР Кина која ќе требало да стани главен ЕФТИН снабдувач со стоки за Америка до почетокот на 80тите. Никсон успева да добије уште еден мандат, но инфалцијата си го прави своето. Сега се случува целосен пад на економијата и за да ја спаси економијата, генералниот секретар на САД Кисенџер во Шведска во Мај 1973 ќе го свика конгресот од Салтошбаден со преставници на Билдерберг групата или најбогатите луѓе од тој период. Во тој договор ќе се договорат да нафтата мора да остани да се плаќа во долари но мора да се зголеми продажбата за 400 проценти или од 3 долари за барел да дојде до 12 долари во следната 1974 година. За таа цел Кисинџер ги убедил дека тоа ќе се постигни со ембарго организирно од арапските војни од како ќе биде предзвикана војна во блискиот исток меѓу арапите и евреите и ги уверува дека до крајот на 1975 цената на нафтата ќе биди до небо. Ова ќе предизвика голема побарувачка на нафта но и обединување на развиениот свет против Саудиска Арабија како најголем производител на нафта со цел саудијците да продаваат нафта во долари. Но со тоа сега обратно, доларот да се купува во злато и тоа да доведе да се пополнат залихити со злато во Америка, спротивно ако саудијците не сакат да продават нафта тогаш ќе му се случи воена инвазија. Исто така со овој план ги уверил дека економиите во развој како Индија, Пакистан, Турција, Бразил, Индонезија, Мексико и Етиопија ќе бидат уништени бидејќи немаат злато толку за да купат долари за да имаат нафта. Тоа ке биди добро бидејќи ќе остани нафта повеќе за западниот свет бидејќи овие се неразвиени… продолжува

Текстот е преземен од социјалните мрежи и може да се види на следниот линк:

https://www.facebook.com/kocovgoce