септември 27, 2023

НЕОФИЦИЈАЛНИ РЕЗУЛТАТИ. Во земјава живеат 65 отсто Македонци и 24,7 отсто Албанци?

Во однос на етничките заедници во земјава, околу 65 отсто се Македонци, околу 24,7 се Албанци, и 10-12 отсто се припадници на други заедници. ТВ21 од извори во Заводот за статистика вечерва објави дел од резултатите во однос на бројот на резидентноито и нерезидентното население.

Неофицијално, како што објави телевизијата, во земјава живеат 1 милион и 800 илјади граѓани, а заедно со дијаспората сме 2,1 милион жители, што значи дека околу 300.000 лица живеат во странство. Како што пренесе телевизијата, вкупниот број граѓани кои имаат матичен број изнесува 2,5 милиони. Заедно со дијаспората, според неофицијални извори, Македонците би излегле од 60 до 62 проценти, Албанците 29,5 проценти, а припадниците на останатите етнички заедници од 8 до 10 проценти