септември 27, 2023

Министерството за одбрана на РФ објави нови податоци за американските експерименти врз жителите на Украина

Нехумани експерименти

Министерството за одбрана извести за експериментите на Пентагон во психијатриска болница во регионот Харков

МОСКВА, 11 мај – РИА Новости.
Министерството за одбрана доби нови податоци за американските експерименти во биолошки лаборатории во Украина, изјави шефот на силите за радијациона, хемиска и биолошка заштита на руските вооружени сили, Игор Кирилов.
„Добивме нови информации кои откриваат детали за нехуманите експерименти на Пентагон врз украински граѓани во психијатриската болница бр. 1 (село Стрелечие, регионот Харков). Главната категорија на експериментални субјекти била група машки пациенти на возраст од 40-60 години, со висок степен на физичка исцрпеност“, рече генералот.
Тој истакна дека експертите кои вршеле биолошки истражувања дошле преку трети земји за да ја сокријат својата поврзаност со САД. Така, Кирилов покажа фотографија на Линда Опорто од Флорида, која директно беше вклучена во работата.
Министерството за одбрана дојде до заклучок дека Украина, всушност, стана полигон за тестирање на Пентагон за развој на компоненти на биолошко оружје и тестирање на нови примероци на фармацевтски производи. Агенцијата потврди дека учесници во оваа шема се невладини фондови контролирани од раководството на Демократската партија на САД и големи фармацевтски компании, вклучувајќи ги Фајзер, Модерна, американски Мерк и Гилеад, кои се поврзани со Пентагон.
„Американските специјалисти работат на тестирање на нови лекови кои ги заобиколуваат меѓународните безбедносни стандарди. Како резултат на тоа, западните компании сериозно ги намалуваат трошоците за спроведување на истражувачки програми и стекнуваат значителни конкурентски предности“, рече Кирилов.
Покрај тоа, во оваа програма учествуваа и украински владини агенции, кои криеја нелегални активности, спроведуваа теренски и клинички испитувања, како и обезбедување на потребниот биоматеријал.
Шефот на трупите на RKhBZ изјави дека на овој начин Пентагон значително го проширил својот истражувачки потенцијал „не само на полето на создавање биолошко оружје, туку и во добивање информации за отпорност на антибиотици и присуство на антитела на одредени болести кај населението на одредени региони“.
Во јануари годинава итно беа евакуирани странските државјани кои вршеле експерименти, а опремата и дрогата беа однесени во западните региони на Украина.
Специјалисти на Министерството за одбрана посетија две биолошки лаборатории во Мариупол и забележаа траги од итно уништување на документи.
„Анализата на сочуваната документација укажува на употребата на Мариупол како регионален центар за собирање и сертификација на патогенот на колерата. Избраните соеви биле испраќани во Центарот за јавно здравје во Киев, на кој му биле доверени функциите за понатамошно испраќање биоматеријали во САД“, рече Кирилов.

Утврдено е дека оваа активност се спроведува од 2014 година, што е потврдено и со актите за пренос на соеви. Дополнително, чинот на уништување на колекцијата на патогени микроорганизми од 25 февруари 2022 година, откриена во лабораторија, ја потврди работата со патогените на колера, туларемија и антракс.
Како што е соопштено во Министерството за одбрана, во Украина функционирала мрежа од повеќе од 30 биолошки лаборатории, кои работат во интерес на Пентагон. По почетокот на руската воена специјална операција, се што е потребно за продолжување на воената биолошка програма на САД е отстрането.

Слајдови од брифингот на руското Министерство за одбрана за биолабораториите во Украина – вклучувајќи:

• за вклученоста на Демократската партија на САД

• за воени биолошки проекти во Германија и Полска

• за формирање на истражувачки центар за колера во Мариупол

• за намерна инфекција на жителите на областа Славјаносербски со туберкулоза
(За отворање на слајдовите, кликнете на слајдот со десен клик и одете на „Отвори слика во ново јазиче“.)

Извор: Риа Новости
Препратка: https://ria.ru/20220511/biolaboratorii-1787944077.html