декември 5, 2023

Мапа покажува колку време е потребно за учење на европски јазици. Македонски за 44 недели

Дали некогаш сте се запрашале кој е најтешкиот јазик за учење? Иако е различно за секого, постои општо чувство дека некои јазици се потешки за разбирање од другите. За говорителите на англиски јазик Foreign Service Institute (FSI) ги рангираше јазиците ширум светот по тоа колку недели се потребни за да ги научат. За да го визуелизира ова, Redditor Fummy сподели мапа за европските јазици https://external-preview.redd.it/GFlYt65iHK37JCXK0lHQyAiF5DUA0MuHc5HNUSpK4nk.png?auto=webp&s=98c3a03cdd8ac855b4bde1debb5b8b670538c3e5.

Јазичната карта се протега од Португалија до Украина, а рангирањето се движи од категорија I (околу 24 недели настава) до категорија IV (околу 44 недели настава). Значи, ако барате да научите нов јазик релативно лесно, зошто да не пробате шпански или француски? За помалку од една година, можете добро да ги сфатите. Но, ако барате потежок јазичен предизвик, обидете се да научите унгарски. Ќе ви бидат потребни околу 44 недели (и околу 1.100 часа) настава, бидејќи се смета за јазик „со значителни јазични и/или културни разлики од англискиот“.

Интересно на англиските говорители за да го научат македонскиот јазик ќе им треба 44 недели или окулу 1 100 часа како и за повеќето други јазици.