декември 5, 2023

Македонскиот активист во Бугарија, Атанас Кирјаков повикан во полиција: Toa е „европската демократија“ во Бугарија

Кандидат за градоначалник на Благоевград е распишана потерница на национално ниво. Тој ќе биде сослушан на 17 август во Софија. Излегува дека полицијата го барала три години, а за тоа време тој не знаел, водел кампања за градоначалник, учествувал во протести и активно коментира за важни теми за жителите на Благоевград.

Атанас Кирјаков, кој беше првиот што објави дека ќе се кандидира за градоначалник ако ДК го отстрани Румен Томов навреме, јавно ги сподели своите проблеми со судството и полицијата на социјалната мрежа. Тој посочи дека од 2017 година, се додека не добиел покана пред три дена, тој се појавил во досиејата на МВР како бараното лице со фотографија и лични податоци. Станува збор за испрашување по основ на предистражна постапка од 6-то одделение на Министерството за внатрешни работи во Софија, објасни Атанас Кирјаков.

“Неисполнувањето на наредбата подлежи на административна казна според член 271, и јас ќе бидам присилно приведен . Исто така, ми беше кажано дека сум личност што се бара државно ниво. Објаснување или одговор на моите прашања – која е причината да сум на списокот на луѓе што ги бара државата, зошто треба да ме испрашуваат за некој случај, никој одговор не ми го даде “, рече Кирјаков, кој со години е активист на “ОМО – Илинден“.

Атанас Кирјаков е сведок во случајот ДП 3216/2017 во описот на 06-то одделение на – РУ – Софија, рече Кирјаков, потенцирајќи дека со текот на годините тој никогаш не се криел, работи легално, ги плаќа своите даноци редовно во Благоевград и за последно, но не и најмалку важно он е лојален граѓанин на државата.

vesnik-ilinden.com