декември 5, 2023

Македонија со висока инфлација од 6,7%, потврди Државниот завод за статистика.

Македонија со висока инфлација од 6,7%, потврди Државниот завод за статистика.

Речиси и да нема трошоци кои не се покачени за граѓаните. Трошоците за храна за една година се зголемиле за дури 9,2 проценти, додека цените на транспортот се зголемиле за 16,7 проценти.

Индексот на трошоците на животот во јануари 2022 година, вооднос на претходниот месец, изнесува 101.5, а индексот на цените на мало изнесува 101.2, информира Државниот завод за статистика.