декември 5, 2023

Лабораториите на САД во Нигерија и мајмунските сипаници

Биолабораториите на САД

Министерство за одбрана на РФ:
Најмалку четири американски лаборатории работат во Нигерија, од каде што се распространија мајмунските сипаници

МОСКВА, 27 мај – РИА Новости.
Мајмунските сипаници се распространија од Нигерија, каде што работат најмалку четири американски биолошки лаборатории, изјави Игор Кирилов, шеф на силите за радијација, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили (РХБЗ).
„Според извештајот на СЗО, појавата на западноафриканскиот вид на предизвикувачкиот агенс на мајмунски сипаници потекнува од Нигерија, друга држава во која САД ја распоредија својата биолошка инфраструктура. Во согласност со достапните информации, постојат најмалку четири биолаборатории контролирани од Вашингтон во Нигерија“, рече тој.

Кирилов потсети и на чудно совпаѓање, за кое е потребно проверка од експерти:
„Според европските и американските медиуми, во материјалите на Минхенската безбедносна конференција од 2021 година, односно во позадина на пандемијата СОВИД-19, беше разработено сценарио за спротивставување на појава предизвикана од нов вид на вирусот на мајмунски сипаници. “, рече генералот.
Шефот на РХБЗ ја повика СЗО, наспроти многубројните случаи на американското прекршување на барањата за биосигурност и фактите за невнимателно складирање на патогени биоматеријали, да ги истражи активностите на нигериските лаборатории финансирани од САД во Абуџа, Зарија, Лагос, и да ја информира светската заедница за резултатите. Кирилов рече и дека Министерството за одбрана знае дека „до денес 98% од болните се геј мажи над 20 години“.

Генералот, исто така, предупреди дека ампулите од големи сипаници од лабораториите лоцирани во САД може да паднат во рацете на терористите.
„Недостигот на соодветна контрола и прекршувањето на барањата за биосигурност во Соединетите Држави може да доведе до употреба на овој патоген за терористички цели.“, рече тој.
Според Кирилов, работата во овие институции се вршела незаконски, бидејќи резолуцијата на Светското здравствено собрание број 49.10 од 1996 година дозволува складирање на предизвикувачкиот агенс на сипаници само во една американска лабораторија – Центарот за контрола и превенција на инфекции во Атланта.


Мајмунските сипаници се ретка вирусна инфекција која може да се пренесе и меѓу луѓето. Почетните симптоми вклучуваат треска, главоболка, болки во мускулите, болки во грбот, отечени лимфни јазли, треска и исцрпеност. Може да се развие осип.
Третманот за мајмунска сипаница е симптоматски, а болеста обично поминува сама по себе во рок од неколку недели. Сепак, можен е тежок тек, особено кај пациенти со ослабен имунолошки систем од други болести, велат финските експерти.


Извор: Риа Новости
Препратка: https://ria.ru/20220527/nigeriya-1791226566.html