септември 27, 2023

Косачев: Активноста на американските биолаборатории е глобална закана – последиците се непредвидливи

Биолошки лаборатории

Косачев: Активноста на американските биолаборатории е глобална закана – последиците се непредвидливи

Активноста на американските биолошки лаборатории може да претставува глобална закана, а последиците од тоа се непредвидливи, изјави копретседателот на парламентарната комисија за истражување на активностите на американските биолаборатории во Украина, рускиот сенатор Константин Косачев.
На првата седница на научно-консултативната комисија при собраниската комисија за истражување на активностите на американските биолаборатории во Украина, Косачев оцени дека информациите со кои располага комисијата потврдуваат дека активностите на Вашингтон во областа на биоразвојот се загрозени.
„Станува сè поочигледно дека овие биолошки закани се од прекуграничен, а со тоа и непредвидлив карактер“, истакна сенаторот.
Според него, штом ќе излезат од контрола и ќе станат дел од реалниот живот, „овие закани се множат и непредвидливо се шират, веќе претставувајќи глобални закани“.
„Мапата на локациите на биолабораториите, кои дејствуваа по наредба на Вашингтон, совршено овозможува идентификација на воените планови на САД за употреба на воена сила во различни региони во светот“, рече Косачев на крајот од седницата на научниот советодавен одбор.

САД се обидуваат да проектираат воена сила во сите делови на светот

Тој објасни дека работата на законодавците веќе ја надминува рамката на задачите поставени пред комисијата од двата дома на рускиот парламент, а тоа е, пред сè, да се обезбеди безусловна заштита, безбедност на интересите и правата на руските граѓани од релевантни биолошки закани. Сенаторот истакна дека, според тврдењата на Соединетите Американски Држави, тие работат во рамките на конвенцијата на Обединетите нации од 1972 година.
Убедени сме дека тоа е лага и дека САД свесно излегуваат од рамките на конвенцијата, обидувајќи се да обезбедат предност за своите интереси поврзани со освојување на светот, а понекогаш и непречени услови за проектирање воена сила, во случајов – биолошка и бактериолошко оружје во кој било дел од светот“, објасни Косачев.

Задачата на Русија е да ја утврди вистината

Сенаторот додаде дека задачата на комисијата не е да ги приспособува одговорите, туку да ја утврди вистината.
„Ние многу добро разбираме дека нашите заклучоци ќе се набљудуваат под микроскоп и таму каде што ќе биде можно да се најдат приговори или да се побие нешто, нашите противници ќе дадат се од себе тоа да го направат со големо задоволство“, рече Косачов.
Тој нагласи дека никој нема да им го пружи тоа задоволство и дека „наша задача е да ја утврдиме вистината“.
Како што е веќе познато, комисијата во рамки на истрагата за активностите на американските биолошки лаборатории во Украина, веќе почнала да подготвува досиеја, како и да испитува сведоци.
Според претходната изјава на началникот на трупите за радијациона, хемиска и биолошка заштита на руските вооружени сили, Игор Кирилов, на територијата на Украина е формирана мрежа од над 30 биолошки лаборатории, кои работеле во интерес на Пентагон. Според него, се што е поврзано со продолжувањето на американската воено-биолошка програма е одземено од Украина веднаш по почетокот на руската специјална воена операција.
Претходно, Министерството за одбрана на Русија откри дека САД потрошиле повеќе од 200 милиони долари за работата на биолошките лаборатории во Украина, кои учествувале во американската воено-биолошка програма и се справувале, меѓу другото, со причините за чума и антракс.


Извор: Спутник

Препратка: https://rs.sputniknews.com/20220505/kosacov-aktivnost-americkih-biolaboratorija-globalna-pretnja—posledice-nepredvidive-1137087930.html