декември 5, 2023

Избега во Франција оти Иран не дозволи да игра со Израелец, сега Франција забрани да игра со Русин

Тажната епизода на еден млад шахист. Младиот Иранец Алиреза Фирузја, еден од светските шампиони во шах, требаше да игра на турнир против израелскиот шахист.
Откако иранската шаховска организација побара да не игра, тој протестираше велејќи дека политиката нема врска со спортот и побара азил во Франција. Добил француско државјанство.
?
Франција сега му забрани да игра против рускиот шахист