септември 27, 2023

Земјотрес на границата меѓу Албанија и Македонија

Во 23 часот и 49 минути на 13 километро југозападно од Центар Жупа односно 45 километри североисточно од Елбасан се случил земјотрес од 3 степени.

Земјотресот кој бил со епицентар на албанска почва, бил почуствуван и од граѓаните на југозападна Македонија.

Потресот бил со јачина од 3 степени и на длабочина од 2 километри. Граѓаните на мрежата ЕМСЦ пишуваат дека бил краток хоризонтален потрес,а се почуствувал се до Тирана и Драч.