септември 27, 2023

Западниот „економски блицкриг“ пропадна – Путин

Рускиот претседател Владимир Путин во понеделникот изјави дека западните земји си постигнале автогол со воведување санкции против Русија поради Украина, кои, според него, доведоа до „влошување на економијата на Западот“. Говорејќи за состојбата на домашната економија на Русија, Путин рече дека инфлацијата се стабилизира и дека побарувачката на мало во земјата е нормализирана.

„Ситуацијата се стабилизира, курсот на рубљата се врати на нивоата од првата половина на Февруари и е поддржан од силен платен биланс… Странската готовина се враќа во банкарскиот систем на земјата, а обемот на депозитите на граѓаните расте. Што се однесува до потрошувачкиот пазар, по кратко брзање да се купат голем број стоки… побарувачката на мало се врати во нормала. Стоковите резерви во малопродажните синџири се опоравуваат“, рече Путин. Генерално, тој истакна дека санкциите не успеале да ја скршат економијата на земјата. „Целта [на санкциите] беше брзо да се поткопа финансиската и економската состојба во нашата земја, да се предизвика паника на пазарите, да се предизвика колапс на банкарскиот систем и голем недостиг на стоки во продавниците. Но, оваа политика пропадна – економскиот блицкриг се насука“, изјави рускиот претседател.

Во меѓувреме, според Путин, санкциите се вратија назад на земјите што ги воведоа, имено САД и ЕУ, што доведе до скок на инфлацијата и невработеноста во овие земји, влошување на животниот стандард на нејзините граѓани и девалвација на нивните заштеди. Путин призна дека Русите исто така го почувствувале влијанието на санкциите врз нивните семејни буџети, бидејќи цените во земјата во изминатиот месец и половина скокнале за 9,4%, а годишната инфлација се искачи на 17,5% од 8 април. Претседателот истакна, сепак, цените сега покажуваат знаци на стабилизирање и тој вети дека ќе воведе дополнителни мерки за помош на населението. „Треба да ги поддржиме нашите граѓани, да им помогнеме да се справат со инфлацискиот бран. Во оваа насока, да потсетам дека донесовме одлука да ги зголемиме сите социјални плаќања, пензии и плати на жителите вработени во јавниот сектор“, рече тој.

Според Путин, ограничувањата поставени на земјата негативно влијаеле на бизнисите, комплицирајќи ја логистиката на испораките за извоз и увоз и создавајќи пречки за плаќање. Претседателот истакна дека за да се подобри ситуацијата, Русија треба да ја забрза транзицијата кон националните валути во надворешно-трговските плаќања. „Неопходно е да се обезбеди максимална помош на претприемачите во решавањето на овие проблеми, вклучително и забрзување на транзицијата на надворешната трговија во плаќање во рубли и во националните валути на земјите кои се сигурни деловни партнери“, рече тој. Според претседателот, клучна задача за владата во моментов е долгорочната стабилност на финансискиот систем и на федерално и на регионално ниво. Русија се соочи со санкции без преседан од САД и нивните сојузници како одмазда на воената операција на Москва во Украина. За помалку од два месеци Русија стана најсанкционираната земја во светот. Москва вели дека сега е предмет на повеќе од 6.000 различни насочени ограничувања. Тоа е повеќе од Иран, Венецуела, Мјанмар и Куба заедно.