септември 27, 2023

ЕУ ќе прави армија?

Министрите за надворешни работи и за одбрана денеска го усвоија предлогот за стратешки одбранбен компас за ЕУ со кој се координира и усогласува заедничката одбранбена политика на ЕУ, јави дописничката на МИА од Брисел. Поранешните обиди на ЕУ да имаат своја армија беа саботирани од НАТО а и сега од ЕУ се правдаат дека ова не значи конкурентност на НАТО.

Шефот на ЕУ дипломатијата, Жозеп Борел, го поздрави усвојувањето на предлогот после две години преговори. Тој нагласи дека ова нема да стави крај на војната во Украина, но дека доаѓа во право време кога секој граѓанин во Европа ја разбира целта за зајакнување на силата на ЕУ“. Целта на овој документ е да даде патоказ за земјите на ЕУ во справување со кризи и војни во нејзиното соседството или во светот и да и овозможи брзо да реагира кога е потребно, да се зголемат капацитетите на ЕУ како и инвестициите во воениот сектор, и да се развијат партнерства со сојузниците на Европа во светот, меѓу нив и Западниот Балкан. – Реков дека Европа е во опасност, многумина тогаш мислеа дека го кажувам тоа за да го продадам производот, да привлечам внимание, денес сите се уверени дека Европа е во опасност, очигледно е после инвазијата и оваа војна е тектонска промена на геополитичкиот пејзаж, рече вечерва високиот претставник на ЕУ за надворешна политика. Борел нагласи дека со стратешкиот компас ЕУ ќе може да реагира поцврсто и поодлучно во услови на кризи и да ја обезбеди сигурноста на европските граѓани. Тоа ќе има цена: ќе треба земјите да инвестираат во воени капацитети и да ги зголемат трошоците за одбраната, околу 1,5 отсто. Истовремено НАТО бара зголемување на воениот буџет на два отсто од бруто домашниот производ. Шефот на ЕУ дипломатијата инсистираше дека овој документ во ниеден случај не значи конкурентност со НАТО, туку надополнување.