мај 29, 2023

Ердоган: фашизам и лов на вештерки против рускиот народ, литература, студенти или уметници

Ердоган изјави дека „фашистичките практики“ против Русите фрлаат сенка врз „легитимната борба“ на Украина.

Тој рече дека земјата ги отфрла сите потези кои личат на лов на вештерки против рускиот народ, уметност, научници или уметници.

„ Како што не би ја напуштиле Украина, не прифаќаме практики слични на лов на вештерки против рускиот народ, литература, студенти или уметници“, изјави Ердоган.

Ердоган рече дека таквите „фашистички практики“ фрлаат сенка врз легитимната борба на Украина да им се спротивстави на руските трупи со поттикнување клима на омраза и гнев и извлекување нови непријателства.

Во врска со бегалците кои бегаат од војната во Украина, поради извештаите дека некои африкански и азиски бегалци се приведени, Ердоган рече дека начинот на размислување што ги дискриминира угнетените врз основа на нивната религија, национално потекло или боја на кожа нема никаква врска со човештвото или цивилизацијата.