септември 27, 2023

Ердоган: Нема да дозволиме нашите граѓани да замрзнуваат без гас

SOCHI, RUSSIA - OCTOBER 22, 2019: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan gives a joint news conference with the president of Russia, on Syria following a meeting of the Russian and Turkish leaders in Sochi, Russia. Mikhail Metzel/TASS –осси€. —очи. ѕрезидент “урции –еджеп “айип Ёрдоган во врем€ пресс-конференции с президентом –оссии ¬ладимиром ѕутиным по итогу встречи, посв€щенной вопросам сирийского урегулировани€. ћихаил ћетцель/“ј——

Турција нема да се приклучи на санкциите против Руската Федерација бидејќи не може да дозволи нејзините граѓани да замрзнуваат без руски гас.

– Турција и Русија преговараат за зголемување на плаќањата и порамнувања во национални валути во туристичкиот сектор, рече Ердоган.
„Турција мора да остане чувствителна на санкциите против Русија, не може да го одвои снабдувањето со руски гас и нуклеарната централа Акују“, додаде турскиот претседател