декември 2, 2023

ДОЛАРОТ СÉ ПОЈАК, ЕВРОТО СЛАБЕЕ

На светските берзи вредноста на доларот во однос на другите валути, минатата недела зајакна бидејќи се очекува американската ФЕД наскоро дополнително да ги зголеми каматните стапки, додека европските и јапонските централни банки нема да ја заоструваат монетарната политика некое време. Поради ова, но и војната во Украина, која ќе го забави растот на економијата на еврозоната, еврото ослабе.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест главни светски валути, минатата недела зајакна за 0,6 отсто, на 98,78 поени.

Во исто време, курсот на доларот во однос на јапонската валута скокна за 2,4 отсто на 122,05 јени и е околу највисокото ниво во последните шест години.

Американската валута зајакна и во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна за 0,6 отсто на 1.09985 долари.

„Сите се согласуваат дека периодот на висока инфлација ќе трае подолго од очекуваното“.

Цените на нафтата и на суровините повторно пораснаа минатата недела, што значи дека инфлациските притисоци би можеле дополнително да се интензивираат, иако инфлацијата во САД веќе е на највисоко ниво во последните 40 години, близу 8 отсто.
За да ја ограничи инфлацијата, Федералните резерви на САД неодамна ги зголемија клучните каматни стапки за 0,25 процентни поени и станува сè појасно, според голем број претставници на централната банка, дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за дополнителни 0,50 процентни поени на следната седница во мај.

„Сите се согласуваат дека периодот на висока инфлација ќе трае подолго од очекуваното, што ќе ја комплицира ситуацијата за централните банки. Веројатно ќе видиме поддршка за доларот поради зголемувањето на каматните стапки на ФЕД, додека Европа ќе заостанува. Јазот во каматите може да ја поддржи американската валута“, вели Едвард Моја, аналитичар во компанијата Оанда.

Еврото ослабе

Поради ова, но и војната во Украина, која ќе го забави растот на економијата на еврозоната, еврото ослабе.

„Комбинацијата на долгорочни ризици поврзани со Русија, високите цени на енергијата и разликите во монетарната политика на ФЕД и Европската централна банка (ЕЦБ) продолжува да укажува на послаб наместо посилен девизен курс на еврото во однос на доларот. “, велат аналитичарите на ИНГ.