декември 5, 2023

Грција заплени руски танкер како дел од санкциите на ЕУ

Грчките власти го запленија танкерот „Пегас“ под руско знаме со 19 руски морнари во близина на островот Каристос во Евија, објави во вторникот грчката новинска агенција. Танкерот е задржан на сидро во заливот Каристос по одлука на пристанишните власти, се вели во извештајот. Наредбата е дадена од страна на Управата против легализација на приходите од криминални активности, во согласност со санкциите наметнати на бродови во сопственост на руски интереси од страна на Европската унија и НАТО, соопшти агенцијата. Танкерот, кој имал механички дефект, бил придружуван со влечење до Пелопонез за да може неговиот товар да биде префрлен на друг брод, но бил принуден да побара засолниште од разбрануваното море на Каристос додека се приближувал до Каво Доро. Наредбата за негово запленување се однесува на самиот брод, а не на неговиот товар, соопшти агенцијата повикувајќи се на извори.

Извор: TASS