септември 27, 2023

Германската инфлација со највисока стапка од 1949 година

Велт: Инфлацијата на цените на производителите во Германија (PPI) скокна за 30,9% во Mарт годишно, највисока стапка од 1949 година (4 години по крајот на Втората светска војна)

Цените на енергијата во Германија како целина се зголемија за 83,8% годишно.

Годишната производствена инфлација во Германија скокна на 30,9% во Март 2022 година, соборувајќи го новото рекордно високо ниво 4-ти месец по ред и многу повисока од 25,9% во Февруари и прогнозите за 28,2%. Бројките ги одразуваат ефектите од војната во Украина за прв пат, при што цените на енергијата остануваат најголем нагорен придонес (83,8%), имено дистрибуција на природен гас (144,8%), електрична енергија (85,1%), производи од минерална нафта (61,3%). Без енергијата, производните цени се зголемија за 14% на годишно ниво. Други значителни поскапувања се забележани кај интермедијарните производи (23,3%), и тоа метали (39,7%), ѓубрива и азотни соединенија (+87,2%), дрвени контејнери (68,8%); и нетрајни производи за широка потрошувачка (9,6%), имено храна (12,2%); и капитални добра (5,8%, најголем пораст од 1975 година). Во однос на претходниот месец, продажните цени се зголемени за 4,9 отсто.