декември 5, 2023

Во базата на “Азов” во близина на Мариупол пронајдени тајни прирачници за обука на американската армија

Во базата на “Азов” во близина на Мариупол пронајдени тајни прирачници за обука на американската армија

МАРИУПОЛ, 22 април – РИА Новости. Руската војска најде методолошки помагала на американската армија во базата на националниот баталјон „Азов“ кај Мариупол, јавува дописникот на РИА Новости од местото на настанот.

Прикажаните материјали се прирачници на американската армија на украински и англиски јазик, наменети за обука во контрагерилско војување и разузнавачки активности. 

Руската војска соопшти дека таквите документи требало да бидат уништени, доколку не можеле да бидат однесени со себе при напуштање на своите позиции, но милитантите од Азов немале време да го направат тоа.

Доставените материјали укажуваат и дека тие мора да се отстранат на начин што ќе ја спречи можноста за обновување.

Како што појасни новинарот,  кај Мариупол имало формација на диверзанти наречена „СС мечки“.

Во времето на прогласувањето на ДПР во 2014 година, Мариупол, со население од околу 450.000 жители, беше вториот по големина град во регионот по Доњецк. Меѓутоа, во јуни истата година, украинските безбедносни сили ја вратија контролата врз локацијата, а нејзиното источно предградие стана едно од најжешките места за конфликт во Украина.

Од 7 март 2022 година, како што рече Александар Семјонов, заменик командант на баталјонот Восток на ДПР, градот е опколен, а милитантите се принудени да ги напуштат областите. Војниците на вооружените сили на Украина, нацистичкиот полк Азов, против кои е покрената кривична постапка во Русија, како и странски платеници, беа блокирани на територијата на фабриката Азовстал.

Во текот на изминатите два дена беше прогласен режим на молк за два часа, сите воени дејствија се прекинати и беа отворени хуманитарни коридори за излез на цивили кои можеби се наоѓаат на територијата на Азовстал, но досега никој не ја напуштил фабриката во Мариупол. 

Извор: Риа Новости.

Препратка од веста со видеопрезентација на документите: На базе “Азова” под Мариуполем нашли секретные методички армии США