септември 27, 2023

Вимблдон без Медведев, ГИ ИСФРЛИ Русите и Белорусите

Соопштението е од официјалниот сајт на Вимблдон, а како што се наведува, меѓу тенисерите кои се исфрлени се: Данил Медведев, Андреј Рубљев, Аслан Карачев, Карен Хачанов, Роман Сафулин од Русија.Односно, на Вимблдон нема да играат Илија Ивашка, Арина Сабаленка и Викторија Азаренка.Организацијата на тенискиот турнир Вимблдон соопшти дека руските и белоруските тенисери се исфрлени од натпреварувањето.Ние дејствуваме во универзална осуда на руските незаконски дејствија и внимателно ја разгледавме ситуацијата во контекст на нашите должности кон играчите, нашата заедница и пошироката јавност во Обединетото Кралство како британска спортска институција. Ги земавме предвид и упатствата поставени од Владата на ОК, особено во однос на спортските тела и настани.