декември 5, 2023

Видео.Црните во Украина ги терале да се борат против Русите?

Евакуирани студенти од Африка раскажуваат дека биле дискриминирани при евакуацијата затоа што се црни, предност им се давало на белите.

Нигериска студентка по медицина, која неодамна избегала од Украина, раскажува како таа и други Африканци биле запрени од вработени на автобуска станица во Украина, во нивниот обид да стигнат до границата со Полска.

Џесика Оракпо (23) ги обвинува украинските работници на автобуската дека им дозволувало само на белци да влезат во автобусите и дерка група од дваесетина Африканци биле принудени да останат на станицата. Многу други етнички групи раскажуваат слични приказни за расизам во изминатите две недели, додека се обидувале да побегнат од Украина, пишува магазинот „Пипл“. Оценуваа кој може да патува врз основа на бојата на кожата – вели Џесика.

Во видеото може да се види изјава на евакуиран Африканец од кого барале да се бори против Русија на фронт и на кого му давале оружје. Видео: