декември 5, 2023

Видео. Бугарска измислена историја!

Бугарскиот Епископ бара да се зборува за геноцид за 45 000 убиени Бугари во Македонија!!!

Најмалку што сакам е за време на Велигден да го нарушувам мирот и спокојството на било кој Македонец, ама ова НЕ МОЖЕ да се премолчи.

Од еден Македонец што живее во Бугарија ми беше посочено дека пред неколку часа на бугарската телевизија Нова (истата што минатата сабота вршеше директен пренос од отварањето на т.н. „клуб Ванчо Михајлов“ во Битола) се емитувала програма со пригодна содржина по повод велигденските празници при што главен гостин, под чие појавување на екраните стои „Гласот на црквата“ сиреч официјален претставник на Бугарската Православна Црква, беше Игуменот на Бачковскиот и Тројанскиот манастир во Бугарија, бугарскиот Епископ Велички—Сиониј.

Меѓу другото новинарот на бугарската Нова телевизија во еден момент го праша Игуменот Сиониј дали, цитирам:
„Заедно ли ќе тргнеме по патот на крстот со нашите браќа кои денеска живеат во ‘северна’ Македонија?“
На ова, господинов што се претставува како Епископ и Игумен на православен христијански манастир, така речи неколку часа пред Велигден почна да блуе безочни ЛАГИ, клевети и нај одвратна наци-шовинистичка антимакедонска пропаганда на која би можел да му позавиди и Тодор Живков, а богами и Румен Радев.
Не само што рече дека во 1944 г. (значи со АСНОМ) бугарскиот народ наводно бил поделен на два дела, рече дека пазете СИТЕ Македонци сме одродени, заблудени и откорнати од божемните бугарски корени, туку додаде дека и на од бугарска страна веќе многупати повторуваните куп безочни ЛАГИ за некакво си “крваво коледе” што божем се случило во Македонија во 1945 г., за кое досега најамбициозните бугарски ЛАЖГОВЦИ трескаа глупости дека наводно биле убиени меѓу 20 и 30 иљади божемни Бугари, белобрадиов господин со цел памет рече дека наводно се работело за 45,000 убиени Бугари и дека затоа требало да се зборува за геноцид!!!

За секој еден човек е лошо кога безочно лаже и клевети, ама за човек којшто носи титула на Епископ и Игумен на православен манастир да си дозволи за Велигден да блуе вакви гадни ЛАГИ, клевети и измислици и да се обидува сопствените национал-шовинистички фрустрации да си ги лечи со тресењето глупости во јавност за цел еден народ е повеќе од одвратно.
Ваквите ли НАЦИ-шовинистички ИДИОТИ се духовните водачи на Бугарите?!?
И на таквите изјави „новинарот“ си молчи т.е. повеќе од јасно е дека се согласува и ги одобрува.
Како и дали воопшто е можно да се случуваат вакви работи?!?
Очигледно е дека кога се во прашање Бугарите и тоа како е можно!
Што друго да се очекува од една збирштина што ем не си го знае сопствениот „произход“, ем везден вреска и треска глупости за другите нации.
Бог да чува и да брани…

Знаете што, доста е веќе од преправање и самозалажување.
КРАЈ!
Од сега па натаму нема веќе место за давање должна почит и пружање рака кон „мнозинството“ т.е. „бугарскиот народ“ и посочување само на нивните политичари за проблематични кон нас Македонците како тие да се паднати од Марс. Од сега за мене и за секој еден нормален човек, ако не го покажат и докажат спротивното, СИТЕ Бугари се апла малоумни наци-шовинистички идиоти со кои не треба да се прави ништо заедничко, а камоли да се преговара за сопствената историја, јазик, култура, итн.

Кој има силен стомак нека го погледне видеово и идиотските изјави во него на овој т.н. „православен христијански духовник“.

П.С. Во првите коментари под постов ќе закачам видеа од мои настапи по подкасти и телевизии во кои уште пред неколку години ги раскринкав овие идиотски бугарски тврдења за некакво убивање на 20-30-45 иљади божемни Бугари во Македонија во 1945 г.

Текстот е преземен од социјалните мрежи и може да се види на следната препратка

https://www.facebook.com/1492956396/posts/10229013631794153