септември 27, 2023

Видео.Анти-владини протести во Ерменија

Анти-владини протести во Ерменија

На 23 април 2022 година, седми ден по ред, во Ерменија се одржаа антивладини протести заедно со годишните маршеви за сеќавање на ерменскиот геноцид/холокаустот под младотурците, режим во последните години на Отоманската империја.

Ерменските националистички и патриотски групи, од десницата и од левицата на земјата, како и свештениците на Ерменската православна црква и поранешните претседатели на Ерменската Република, маршираа носејќи факели низ улиците на Ереван од Плоштадот на Републиката, централниот регион на Ерменскиот главен град.

Конкретно оваа година, протестите се експресно националистички и страствени против нормализацијата на односите со Турција и Азербејџан, кои добар дел од ерменското население ги гледа како агресивни субјекти не само за настаните од 1915 година, туку и, главно, за 2020 година. Војна во Нагорно-Карабах, при што членовите на опозициските партии на Либералната партија на премиерот Пашинјан активно протестираат против преговараните отстапки на Владата за Турците и Азербејџаните.