јуни 10, 2023

Бугарски генерал:Зеленски наскоро ќе објави предавање

Се ближи моментот кога претседателот на Украина ќе објави дека се предава. Не се сомневам дека Руската Федерација и нејзиниот воен контингент ќе победат во овој конфликт – изјави генерал Бугарскиот генерал, Димитар Шивиков, во гостување на Националното радио на Бугаријa.
Бугарија не треба да и дава оружје на Украина, бидејќи таквите акции само ќе ја интензивираат ескалацијата.

Генерал Шивиков истакна и дека целта на Русија е демилитаризација и денацификација на Украина, а не нејзина окупација или уништување на државноста. Во исто време, Шивиков укажа на „екстремно русофобната политика“ што ја водат украинските власти од 2004 година.Киев бил испратен на таков курс од „трансатлантски играч“.