јуни 10, 2023

Белата куќа: Руски банки исклучени од SWIFT

Белата куќа, заедно со Европската комисија, Франција, Германија, Италија, Велика Британија и Канада, објавија во саботата навечер дека ќе избркаат одредени руски банки од SWIFT, мрежата со висока безбедност што поврзува илјадници финансиски институции ширум светот. ветувајќи дека „колективно ќе се осигураме дека оваа војна е стратешки неуспех за (рускиот претседател Владимир) Путин“.

„Ова ќе осигури дека овие банки се исклучени од меѓународниот финансиски систем и ќе им наштети на нивната способност да работат на глобално ниво“, напишаа тие во заедничката изјава објавена од Белата куќа, во која исто така ветија „рестриктивни мерки што ќе ја спречат Руската централна банка да ги распореди своите меѓународни резерви на начини кои го поткопуваат влијанието на нашите санкции“ и ограничување на продажбата на „златни пасоши“ кои им овозможуваат на руските олигарси да го избегнат товарот од веќе воведените санкции.

А во меѓувреме, Путин ги викна т.н. Олигарси во Кремлин, а тема на разговор: криптовалута!

Ова го пренесува македонскиот портал Дива.мк, целиот текст на линкот. https://www.diva.mk/post/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-swift?fbclid=IwAR24OArCID3_Nt-wi26hMZjBYGRaksJHOvSc5LGJjquzmCfLeh4CbA8l0Y8