септември 27, 2023

БДП на Кина се зголеми за 4,8% во првиот квартал

И покрај притисокот од избувнувањето на Ковид-19, проблемите во снабдувањето и надворешните несигурности од руско-украинскиот конфликт, бруто домашниот производ (БДП) на Кина се зголеми за 4,8 отсто на годишно ниво во првиот квартал од 2022 година, објави во понеделникот кинеското национално биро за статистика.