декември 2, 2023

Аргентина ја обвини Англија за колонијализам во 21 век за Фолкландски острови

Поминаа 40 години од Фолкландската војна а Велика Британија се уште ја узурпира нашата земја, изјави претседателот на Аргентина. Аргентина, Фокландските острови ги нарекува Малвини и ги смета за свои, се вели во текст на Би – Би – Си.

Поминаа 40 години од Фолкланската војна, 10 неделен вооружен конфликт помеѓу Обенитетот Кралство и Аргентина за две територии во јужниот дел на Атлантикот. Поминаа 40 години а Велика Британија се уште ја узурпира нашата земја.

Аргентина ја загуби војната но до денес тврди дека островите им припаѓаат, се вели во текстот на Би – Би – Си. Претседателот на Аргентина за медиумот изјави дека ќе продолжи да се бори да ги врати и ја обвини Британија за колонијализам во 21 век.